Brattforsheden Cup 2020, tävling i konstflyg, motor

Brattforshedens Flygklubb arrangerade tillsammans med konstflygklubben IAC 22 Brattforsheden Cup som gick av stapeln 13-15 augusti. Det blev en väldigt lyckad tävling med fantastiskt väder varje dag. Deltagare och besökare var mycket nöjda. Alla visade extra hänsyn och följde de restriktioner som Folkhälsomyndigheten föreskrivit. Totalt var det 18 deltagare där två av flygklubbens medlemmar var med och båda tog medaljplats. Snyggt jobbat och stort grattis Filip och Jörgen.

• Filip Enger, 1:a i klassen Primary. Flygplan: Pitts S1S
  • Jörgen Davidsson, 1:a i klassen Intermediate. Flygplan: Wildcat

Vi vill även passa på att tacka samtliga funktionärer och besökare som bidrog till denna fantastiska vecka. Tack säger vi också till alla deltagare för era uppvisningar och väl genomförda flygningar!

Filip Enger och Jörgen Davidsson med sina flygplan Pitts S1S och Wildcat

Jörgen Davidsson tog hem 1:a platsen i klassen Intermediate. Patrik Sjöberg, Uppsala Aerobatics placerade sig på 2.a plats
Ronneby flygklubb är just nu Sveriges snabbast växande klubb med flest antal nya aerobatic piloter som satsar ordentligt inom konstflygsporten. Självklart ville dom vara med i Brattforsheden Cup.
Anders Johansson från Arvika tävlade i sin Yak 52
Filip Enger tog hem 1:a platsen i klassen Primary. Anders Johansson från Arvika placerade sig på 2:a plats. Värmlands grabbarna på topp tillsammans med Jörgen Davidsson som vann klassen Intermediate.
Tävlingsledare var en av Sveriges framgångsrika seniorer inom Aerobatics, Anders Trygg. Han har många konstflygtävlingar både nationella som internationella bakom sig. I år har han satsat sin tid att coacha nya tävlingspiloter samt anordna tävlingen Brattforsheden Cup.
Det blir ingen tävling utan domare och domarassistenter. Domarlinjen var representerad av hela tre personer från flygklubben; (från vänster Blair Bergman, Cecilia Sandberg och Olle Skalare) som alla gjorde ett viktigt jobb att assistera domarna som ”skrivare” dvs man ansvarar för att alla sekvenser som piloterna flyger får rätt poäng och kommentarer i protokollen.
Patrik och Jyrki från Uppsala Aerobatics knuffar in Cap 10 efter dagens tävling. Patrik tävlar normalt i den högsta klassen som flygs i Sverige som heter Advanced. Dock är inte Cap 10 ett flygplan som klarar dom belastningarna och manövrarna. Han är även instruktör inom såväl konstflyg som formationsflygning. Jyrki Laine är en av Sveriges vassaste inom Segelflyg ava och har redan varit på en VM tävling och satsar för fullt inför 2021 års VM i klassen Unlimited.
Anders Johansson, Kristin Nyberg och Fredrik Widman avslutade lördagens tävlingar med ett formationspass i tregrupp i sina Yak 52 och Yak 55.
Sveriges mest svenska flygplan (åtminstone utifrån kulören) Bellancan från Skå Edeby i Stockholm. En återkommande trotjänare i konstflyg sammanhang.